Best 50 extra questions for class 10 maths in English

Extra Questions for class 10 maths : In this post, we are going to tell you about extra questions for class 10 maths, all important questions of class 10, you can get similar questions for class 10 exam, all questions are explained in a very easy way, if If you want to revise these questions, then you can also download the PDF of all the questions for revision, you can download the PDF of all the questions by visiting the link below.

Extra questions for class 10 maths in English

extra questions for 10 maths,
extra questions for 10 maths in English,
extra questions for 10 maths pdf,

Q1. full form of the HCF are –
(A) Highest Common Function
(B) Highest Common Factor
(C) High Common Factor
(D) High Compact Factor

Ans:- (B) Highest Common Factor

Q2. √2 is the –
(A) Rational number
(B) Irrational number
(C) Real number
(D) None of these

Ans:- (B) Irrational number

Q3. p/q is the form of –
(A) Rational number
(B) Irrational number
(C) Real number
(D) None of these

Ans:- (A) Rational number

Q4. 6/15 will have
(A) Terminating
(B) Non Terminating
(C) Non Terminating and repeating
(D) Terminating and non repeating

Ans:- (A) Terminating

Q5. The decimal expansion of 22/7 is
(A) Terminating
(B) Non Terminating and Non repeating
(C) Non Terminating and repeating
(D) Terminating and non repeating

Ans:- (C) Non Terminating and repeating

Q6. Which of the following is not irrational?
(A) (5+ √3)
(B) (5-√3)
(C) (5+ √3) (5-√3)
(D) 5√3

Ans:- (C) (5 + √3) (5 − √3)

Q7. For the given real numbers, decide they are rational numbers or not 92.212121
(A) Rational number
(B) Irrational number
(C) Natural number
(D) Whole number

Ans:- (A) Rational number

Q8.The addition of a rational and irrational number is equal to –
(A) Rational number
(B) Real number
(C) Irrational number
(D) None of the above

Ans:- (C) Irrational number

Q9. The product of a rational and irrational number are
(A) Irrational number
(B) rational number
(C) none of above
(D) both of above

Ans:- (A) Irrational number

Q10. The sum of a rational and irrational number are
(A) rational number
(B) Irrational number
(C) both of above
(D) none of above

Ans:- (B) irrational number

Q11. Irrational numbers is different whose products of two are always
(A) rational
(B) irrational
(C) both of above
(D) none of above

Ans:- (B) irrational

Q12. Irrational numbers are the sum of two is always
(A) irrational
(B) rational
(C) rational or irrational
(D) none of these

Ans:- (A) irrational

Q13. The multiplication of two irrational numbers is:
(A) Rational number
(B) Irrational number
(C) None of these
(D) Maybe rational or irrational

Ans: (D) Maybe rational or irrational

Q14. If the number are ( 1 ,2 ,3 ,4 ) then it represents
(A) Natural number
(B) Real number
(C) Complex number
(D) whole number

Ans:- (A) Natural number

Q15. If the number are ( 0, 1 ,2 ,3 ,4 ) then it represents
(A) Natural number
(B) Rational number
(C) Complex number
(D) whole number

Ans:- (D) whole number

Extra questions for class 10 maths

Q16. For some integer n, the odd integer is represented in –
(A) n
(B) n + 1
(C) 2n
(D) 2n +1

Ans:- (D) 2n + 1

Q17. For some integer p, every odd integer is the form
(A) 2p
(B) 2p + 1
(C) p
(D) p + 1

Ans:- (B) 2p + 1

Q18. m² 1 is divisible by 8, if m is (A) even integer
(B) odd integer
(C) natural number
(D) whole number

Ans:- (B) odd integer

Q19. The decimal expansion of the rational number 97/2× 54 will
(A) 1 decimal place
(B) 2 decimal places
(C) 3 decimal places
(D) 4 decimal places

Ans:- (D) 4 decimal places

Q20. Consecutive natural numbers are the product of two is always:
(A) prime number
(B) even or prime
(C) odd number
(D) even number

Ans:- (D) even number

Q21. The number in the form of 5p + 7, where p is a whole number, will always be
(A) odd number
(B) even number
(C) even or odd
(D) multiple of 7

Ans:- (A) odd number

Q22. When a number is divided by 7, its remainder are
(A) greater than 7
(B) at least 7
(C) at most 7
(D) less than 7

Ans:- (D) less than 7

Q23. For the given real numbers, decide they are rational numbers or not 92.254832192
(A) Rational number
(B) Irrational number
(C) Natural number
(D) Whole number

Ans:- (B) Irrational number

Q24. (6 +5 √3)-(4-3√3) is
(A) Irrational number
(B) Rational number
(C) complex number
(D) natural number

Ans:- (A) Irrational number

Q25. Let p be a prime number and a be any positive integer. Then a² are divides of p , then p divides
(A) a²
(B) a
(C) a³
(D) All of the above

Ans:- (B) a

Q26. Assertion (A): 6/15 has a non-terminating decimal expansion.
Reason (R): Prime factorisation of 15 is not of the form 2m5n

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct .
(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct .
(C) (A) is truely, but (R) is wrongly .
(D)(A) is wrong, but (R) is right.

Ans:- (D) (A) is wrong, but (R) is right.

Q27. After how many decimal places will the decimal expansion 28 / 2^4 × 5^3 of terminate?
(A) 4
(B) 5
(C) 7
(D) 3

Ans:- (D) 3

Q28. Write the number of zeros in the end of a number whose prime factorization is 2^2 X 5^3 X 3^2 X 17^1
(A) 4
(B) 2
(C) 5
(D) 1

Ans:- (B) 2

Q29. HCF and LCM of a and b are 19 and 152 respectively. Then a = 38, if b is equal to:
(A) 15
(B) 76
(C) 38
(D) 18

Ans:- (B) 76

Q30. Euclid’s division algorithm can be applied to:
(A) Only negative integers
(B) Only positive integers
(C) All integers
(D) All integers except 0

Ans:- (B) Only positive integers

Extra questions for class 10 maths pdf

Q31. LCM of 2^3 × 3^2 and 2^2× 3^3 are
(A) 2^2
(B) 3^3
(C) 2^3 × 3^3
(D) 2^2 × 3^3

Ans:- (C) 2^3 × 3^3

Q32. Are the smallest prime and the smallest composite numbers coprime?
(A) Yes
(B) No
(C) May be yes or no
(D) None of the above

Ans:- (B) No

Q33. Check whether 6n can end with the digit 0 for any natural number n.
(A) No
(B) Yes
(C) Yes if n is odd natural number
(D) Yes if n is even natural number

Ans:- (A) No

Q34. For the given real numbers, decide they are rational numbers or not 9/21
(A) Rational number
(B) Irrational number
(C) Natural number
(D) Whole number

Ans:- (A) Rational number

Q35. full form of the LCM are –
(A) Least Common Multiple
(B) Local Common Factor
(C) Limited Complex Factor
(D) Least Compact Factor

Ans:- (A) Least Common Multiple

Q36. Prime number will be the total number of factors are
(A) 5
(B) 1
(C) 2
(D) 3

Ans:- (C) 2

Q37. The HCF and the LCM of 12, 21 and 15 respectively are:
(A) 3, 420
(B) 12, 420
(C) 3, 140
(D) 420, 3

Ans:- (A) 3, 420

Q38. The sum of exponents of prime factors in the prime- factorization of 196 is
(A) 3
(B) 2
(C) 5
(D) 4

Ans:- (D) 4

Q39. 7x11x13x15+15 is a
(A) Prime number
(B) Composite number
(C) Neither prime nor composite
(D) None of the above

Ans:- (B) Composite number

Q40. If p and q are positive integers such that p = ab^2 and q=a^2b, where a, b are prime numbers, then the HCF (p, q) is
(A) a^3b^3
(B) a^2b^2
(C) a^3b^2
(D) ab

Ans:- (D) ab

Q41. All the numbers from 1 to 10 (both inclusive) to the least number that is divisible are :
(A) 10
(B)100
(C)504
(D)2502

Ans:- (D) 2502

Q42. Euclid’s division lemma states that if a and b are any two + ve integers, then there exist unique integers q and r such that:
(A) a = bq + r , 0 < r < b
(B) a = bq + r , 0 ≤ r ≤ b
(C) a = bq + r , 0 << r
(D) a = bq + r , 0 ≤ r <b

Ans:- (D) a = bq + r , 0 ≤ r <b

Q43. If p, q are two prime numbers, then LCM(p,q)
(A) 1
(B) pq
(C) a
(D) p

Ans:- (B) pq

Q44. If p, q are two consecutive natural numbers, then HCF (p,q) is:
(A) q
(B) p
(C) pq
(D) 1

Ans:- (D) 1

Q45. (√2-√3)(√3+ √2) is:
(A) Rational number
(B) A whole number.
(C) An irrational number
(D) A natural number

Ans:- (A) Rational number

Q46. If x 2^3 x 3 x 5^2, y = 2^2 x 3^3, then HCF (x, y) is:
(A) 6
(B) 108
(C) 12
(D) 36

Ans:- (C) 12

Q47. If least prime factor of a is 3 and least prime factor of b is 7, the least prime factor of (a + b) is:
(A) 11
(B) 3
(C) 5
(D) 2

Ans:- (D) 2

Q48. If a, b are coprime, then a^2, b^2 are:
(A) Even number
(B) Not coprime
(C) Odd numbers
(D) Coprime

Ans:- (D) Coprime

Q49. 119^2 – 111^2 is
(A) prime number
(B) odd composite number
(C) odd prime number
(D) composite number

Ans:- (D) composite number

Q50. The decimal expansion of 64/455 is
(A) Terminating
(B) Non Terminating and Non repeating
(C) Terminating and repeating
(D) Non Terminating and repeating

Ans:- (D) Non Terminating and repeating

You can download PDF from here
PDF Download
Dear students, if you like this post then do share it with your friends.

Leave a Comment

Join Telegram Channel